بخشیدن مهریه و شرایط قانونی آن

بخشیدن مهریه روشهای قانونی و شرایط لازم در این مقاله روشهای صحیح بخشیدن مهریه و شرایط لازم برای آن را بررسی میکنیم

بخشیدن مهریه: راهنمای کامل و راهکارهای قانونی

بخشیدن مهریه یکی از موضوعات حساس در زندگی زوجین است که باید با دقت و آگاهی انجام شود. بسیاری از زوجین روش صحیح بخشیدن مهریه را نمی‌دانند و این موضوع می‌تواند در آینده مشکلاتی ایجاد کند. در این مقاله، به بررسی روش‌های مختلف بخشیدن مهریه و شرایط لازم برای آن می‌پردازیم.

اهمیت بخشیدن مهریه به صورت رسمی

بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته یا فقط با گفتار کلامی فاقد اعتبار است. برای بخشیدن مهریه، باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرد و با رعایت شرایط قانونی، این کار را انجام داد. این روش، تنها راه قانونی برای بخشیدن مهریه است و از مشکلات آینده جلوگیری می‌کند.

شرایط لازم برای بخشیدن مهریه

برای بخشیدن مهریه، باید شرایط خاصی را رعایت کرد. این شرایط شامل:

  • خطبه عقد خوانده شده باشد.
  • بخشیدن مهریه پس از عقد انجام شود.
  • بخشیدن مهریه در برگه‌ای معمولی با امضا و اثر انگشت زن صورت گیرد.
  • بخشیدن مهریه در دفترخانه و یا دفتر اسناد رسمی انجام شود.

روش‌های مختلف بخشیدن مهریه

روش‌های مختلفی برای بخشیدن مهریه وجود دارد که هر کدام دارای شرایط خاصی هستند. در این بخش، به بررسی این روش‌ها می‌پردازیم.

بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته

یکی از روش‌های مرسوم بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته است. در این روش، خانم با دستخط خودش می‌نویسد، امضا می‌کند و تاریخ را درج می‌کند که همه مهریه خود یا بخشی از آن را بخشیده و دیگر ادعایی نسبت به مهریه خود ندارد. اما باید بدانید که از نظر قانونی این روش به هیچ وجه اعتباری ندارد.

بخشیدن مهریه به صورت شفاهی

در این روش، خانم به صورت شفاهی نزد تعدادی شاهد یا همسر خود اعلام می‌کند که مهریه خود را بخشیده و دیگر ادعایی نسبت به آن ندارد. هر چند که شاهد وجود دارد و شهادت می‌دهد که خانم با خواست خود این کار را انجام داده ولی همچنان این روش هیچ اعتباری نزد قانون ندارد.

بخشیدن مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی

با توجه به مواردی که عنوان کردیم، تنها روش قانونی برای بخشیدن مهریه مراجعه خانم به دفتر ثبت اسناد رسمی است. برای این کار، خانم باید به همراه مدارک هویتی و سند ازدواج و پدر خود به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کند و بسته به شرایطی که دارد، یک سند برای بخشش مهریه تنظیم و امضا کند.

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی و ازای حق طلاق

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی به صورت کامل بر مبنای توافقات خانم و آقا است و قانون به آن احترام می‌گذارد. در این بخش، به بررسی این موضوع و شرایط لازم برای آن می‌پردازیم.

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی

خانم و آقا می‌توانند توافق کنند که خانم همه مهریه خود را ببخشد، همه مهریه خود را دریافت کند و بخشی از آن را بخشیده و قسمت دیگر را دریافت کند. برای بخشش مهریه در طلاق توافقی، خانم و آقا می‌توانند در وکالت‌نامه‌ای که به وکیل خود می‌دهند مشخص کنند که وکیل از سمت خانم اختیار دارد مهریه را ببخشد یا دریافت کند.

بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق

خانم و آقا بعد از ازدواج هر کدام حق و حقوقی پیدا می‌کنند. برای مثال، آقا به صورت قانونی حق طلاق را دارد و خانم حقوقی مانند مهریه و نفقه را دارد. اما امکان بخشش مهریه در ازای حق طلاق در قانون وجود دارد، که این مسئله نیاز به رضایت خانم برای بخشیدن مهریه و رضایت آقا برای اعطای حق طلاق دارد.

شرایط لازم برای بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق

در این صورت، خانم و آقا باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و سندی مبنی بر بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق تنظیم و امضا کنند. این وکالت نامه به این صورت است که اگر خانم قصد رجوع به مهریه خود را داشته باشد، حق طلاق از ایشان سلب می‌شود.

انواع بخشش مهریه و شرایط رجوع

تا این قسمت، درباره روش‌های مختلف بخشش مهریه مطالعه کردیم. اما بهتر است بدانیم زمانی که خانم مهریه خود را می‌بخشد، در بعضی از حالت‌ها امکان رجوع از بخشش مهریه خود را دارد. در این بخش، به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

بذل مهریه

بذل به معنای بخشیدن مهریه است. وقتی در سند بخشیدن مهریه قید می‌شود که خانم مهریه خود را به آقا در ازای حق طلاق یا اموال خاصی بذل یا بخشش کرده، می‌تواند در شرایط خاص به آن رجوع کند. برای مثال، اگر آقا اموالی که در سند تنظیم شده را به خانم واگذار نکند یا حق طلاق را از خانم سلب کند، خانم می‌تواند به مهریه خود رجوع کند.

هبه مهریه

براساس ماده 795 قانون مدنی، هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک میکند. هبه مهریه به دو دسته هبه معوض و هبه غیر معوض تقسیم می‌شود. زمانی که خانم در ازای گرفتن مال یا حق مهریه را ببخشد، هبه معوض است. برای مثال، اگر خانم در ازای گرفتن خانه مهریه خود را هبه کند و آقا آن را پرداخت نکند، خانم می‌تواند به مهریه رجوع کند.

بخشش مهریه در طلاق خلع و مبارات

این طلاق مربوط به حالتی است که زن از شوهرش تنفر دارد و می‌خواهد با پرداخت پول از این زندگی خود را برهاند. در این مورد، زن فقط تا پایان مدت عده حق رجوع از مهریه را دارد.

مقایسه روش‌های بخشیدن مهریه

در این بخش، به مقایسه روش‌های مختلف بخشیدن مهریه می‌پردازیم تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید.

مقایسه روش‌های بخشیدن مهریه
روش بخشیدن مهریه اعتبار قانونی شرایط لازم
بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته فاقد اعتبار امضا و اثر انگشت خانم
بخشیدن مهریه به صورت شفاهی فاقد اعتبار شهادت شاهدان
بخشیدن مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی اعتبار قانونی مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی و امضای سند

بخشیدن مهریه در شرایط خاص

در این بخش، به بررسی بخشیدن مهریه در شرایط خاص مانند طلاق توافقی، ازای حق طلاق و در ازای گرفتن حضانت فرزند می‌پردازیم.

بخشیدن مهریه در ازای گرفتن حضانت فرزند

اگر خانم و آقا در زمان طلاق توافق کنند که خانم مهریه خود را ببخشد و در ازای آن حضانت فرزند مشترک خود را بگیرد، دادگاه بر اساس این توافق طلاق را پیش می‌برد. برای کسب اطلاعات کامل درباره حضانت فرزندان می‌توانید مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

  • حضانت فرزند پسر
  • حضانت فرزند دختر
  • حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر

بخشیدن مهریه بعد از فوت شوهر

تصور غلطی درباره این موضوع وجود دارد که اگر آقا فوت کند، دیگر همسرش نمی‌تواند مهریه خود را دریافت کند. زمانی که آقا فوت می‌کند، اگر مال و اموالی از خود به جا گذاشته باشد، خانم می‌تواند به میزان مهریه خود اموال را مطالبه کند.

بخشیدن مهریه بعد از فوت زن

همان طوری که در عناوین قبلی توضیح دادیم، مهریه حق خانم است و در هر زمان می‌تواند نسبت به مطالبه آن اقدام کند. زمانی که خانم فوت می‌شود، مهریه از آقا سلب نمی‌شود و وراث خانم می‌توانند نسبت به مهریه خانم فوت شده اقدام کنند.

مدارک مورد نیاز برای بخشیدن مهریه

برای بخشیدن مهریه، باید مدارک خاصی را در اختیار داشته باشید. در این بخش، به بررسی این مدارک می‌پردازیم.

مدارک لازم برای بخشیدن مهریه

مدارک مورد نیاز برای بخشش مهریه به صورت زیر است:

  • شناسنامه
  • کارت ملی
  • سند ازدواج
  • مدارک شناسایی پدر خانم

بخشیدن مهریه در عقد موقت

یکی از مهم‌ترین ارکان در عقد موقت تعیین مهریه است. در عقد موقت هم مانند عقد دائم، خانم می‌تواند مهریه خود را دریافت یا بذل کند. برای دریافت آن، اگر صیغه عقدشان در دفتر ثبت اسناد رسمی ثبت شده باشد، باید از اداره اجرای ثبت اقدام کنند.

نکات مهم در بخشیدن مهریه

در این بخش، به بررسی نکات مهمی که در بخشیدن مهریه باید به آن‌ها توجه کرد، می‌پردازیم.

بخشیدن مهریه بدون بازگشت

متن بخشیدن مهریه به شرح زیر است که در تمامی دفاتر و دادگاه‌های کشور به‌صورت رسمی در اختیار زن قرار می‌گیرد. با امضای متن، زن امکان درخواست برای مهریه خود را نخواهد داشت. سرکار خانم ………….. فرزند……….. به شماره شناسنامه ………. و کد ملی …………. و به آدرس سکونت ………………. زوجه سند نکاحیه شماره ……….. به موجب این سند اقرار نمودند تمامی مهریه مندرج در سند نکاحیه فوق الذکر را به همسر خود جناب آقای ……… فرزند………… به شماره شناسنامه …………… و کد ملی…………… ابرا نموده و ذمه زوج درخصوص پرداخت مهریه به زوجه بری گردیده و زوجه در این خصوص حق هیچگونه مطالبه‌ای را نخواهد داشت. ضمنا زوجه حق هرگونه ادعا و اعتراض احتمالی را از خود سلب و ساقط نمود.

بخشیدن مهریه بدون شاهد

خانم برای بخشیدن مهریه خود به رضایت پدر خود نیاز دارد و در صورتی که پدر ایشان در قید حیات نباشد یا به هر دلیلی مفقود الاثر باشد، باید با رضایت برادر خود این کار را انجام دهد. برای بخشش مهریه نیاز به شاهد دیگری غیر از پدر یا برادر خانم نیست و بخشیدن مهریه بدون شاهد امکان‌پذیر است.

بخشیدن مهریه بدون اجازه پدر

بهتر است بدانید هیچ قانونی مبنی بر رضایت پدر برای بخشش مهریه وجود ندارد، ولی بنا بر دلایلی دفاتر ثبت اسناد بخشش مهریه بدون اجازه پدر را انجام نمی‌دهند. با تصور این که خانم‌ها ممکن است احساسی با این موضوع برخورد کنند و قلبا برای انجام این کار راضی نباشند و تحت فشار شرایط پیش آمده این کار را انجام دهند و بعدا پشیمان شوند، رضایت پدر ضروری است.

برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنمایی در مورد بخشیدن مهریه، می‌توانید از خدمات وکالت راه استفاده کنید. این شرکت با تجربه و تخصص در زمینه حقوقی، به شما در بخشیدن مهریه و حل مشکلات مرتبط با آن کمک می‌کند.

سوالات متداول

بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته یا شفاهی از نظر قانونی اعتبار ندارد. برای بخشیدن مهریه باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرد و در آنجا سند مربوطه تنظیم و امضا شود.

بخشیدن مهریه قبل از عقد امکان ندارد. زن باید پس از عقد و خواندن خطبه، صاحب مهریه خود شود تا بتواند آن را ببخشد.

بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق نیاز به رضایت هر دو طرف دارد. خانم و آقا باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و سندی مبنی بر بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق تنظیم و امضا کنند.

نیاز به مشاوره حقوقی دارید؟

تهران، میدان هفتم تیر - خیابان سلیمان خاطر - پلاک 51

نظرات کاربران

هنوز نظری برای این مطلب ثبت نشده است. اولین نفری باشید که نظر می‌دهد!

نظر خود را بنویسید

لطفا نام خود را با حروف فارسی وارد کنید.
ایمیل شما برای اطلاع‌رسانی از پاسخ استفاده می‌شود. (اختیاری)
شماره تماس شما به عنوان راه ارتباطی اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثال: 09123456789