مراحل گرفتن مهریه بدون طلاق
مراحل دریافت مهریه بدون طلاق حقوق قانونی زوجه و روشهای دریافت مهریه اطلاعات کامل و راهنمای قانونی

معرفی مهریه و اهمیت آن در حقوق خانواده
مهریه یکی از حقوق قانونی اصلی زوجه است که از زمان جاری شدن عقد نکاح، به او تعلق میگیرد. این حقوق در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به طور واضح تعریف شده است. زوج نیز بر اساس موازین شرعی اسلام و قوانین موجود، موظف به پرداخت مهریه است. مهریه به مالی گفته میشود که در زمان عقد نکاح با رضایت زوجین تعیین شده و زوج موظف به پرداخت آن است.
تعریف مهریه و اهمیت آن
مهریه به مالی گفته میشود که در زمان عقد نکاح دائم یا موقت با رضایت زوجین تعیین شده و زوج موظف به پرداخت آن است. این حقوق از مهمترین حقوق قانونی زوجه است که به هنگام عقد نکاح به او تعلق میگیرد و در هر شرایطی حق تصرف در آن را دارد.
انواع مهریه و تفاوتهای آنها
مهریه در مجموع به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه دسته بندی شده است. نوع مهریه در زمان عقد ازدواج با توجه به توافق و رضایت زوجین مشخص میشود. مهریه عندالمطالبه به این صورت است که زوجه از زمان جاری شدن صیغه عقد نکاح، حق مطالبه آن را دارد. اما مهریه عندالاستطاعه به این صورت است که زوجه در هر زمانی حق مطالبه مهریه خود را ندارد و تنها در صورتی که زوج استطاعت مالی برای پرداخت مهریه داشته باشد، زوجه میتواند مهریه خود را از همسرش مطالبه نماید.
اهمیت مهریه در حقوق خانواده
مهریه به عنوان یکی از حقوق قانونی اصلی زوجه، نقش مهمی در حفظ حقوق و امنیت مالی او ایفا میکند. این حقوق از زمان جاری شدن عقد نکاح به زوجه تعلق میگیرد و در هر شرایطی حق تصرف در آن را دارد. مهریه به زوجه امکان میدهد تا در صورت نیاز، از حقوق خود دفاع کرده و از همسرش مطالبه نماید.
مهمترین حقوق قانونی زوجه
مهریه یکی از مهمترین حقوق قانونی زوجه است که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به طور واضح تعریف شده است. این حقوق از زمان جاری شدن عقد نکاح به زوجه تعلق میگیرد و در هر شرایطی حق تصرف در آن را دارد. مهریه به زوجه امکان میدهد تا در صورت نیاز، از حقوق خود دفاع کرده و از همسرش مطالبه نماید.
مراحل گرفتن مهریه بدون طلاق
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، «به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.» بنابراین، مهریه از مهمترین حقوق قانونی زوجه است که به هنگام عقد نکاح به او تعلق گرفته و در هر شرایطی حق تصرف در آن را دارد. مراحل گرفتن مهریه بدون طلاق از طرف زن شامل مراحل زیر است:
اجرائیات ثبت
در روش اجرائیات ثبت، زوجه یا وکیل مهریه او، به دفترخانه ای که ازدواج او ثبت محضری شده، مراجعه و فرم مربوط به مطالبه مهریه را پر میکند. سپس از طریق اجرائیات ثبت و ارجاع این درخواست توسط دفترخانه به اداره رسمی ثبت اسناد و املاک، اقدام به توقیف اموال زوج میکند. در ادامه، زوجه با مزایده و فروش اموال زوج با استفاده از سند رسمی، مهریه خود را وصول مینماید.
اقدام از طریق دادگاه خانواده
در این روش اگر زوجه بعد از ثبت درخواست مطالبه مهریه از طریق اجرائیات ثبت، متوجه شد که زوج اموالی با سند رسمی ندارد، باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. سپس درخواست خود مبنی بر وصول مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم نماید.
نحوه اجرا گذاشتن مهریه
بر اساس قانون حمایت از خانواده، اگر زوج از پرداخت مهریه زوجه امتناع ورزد، زوجه با به اجرا گذاشتن مهریه خود میتواند حکم بازداشت زوج را از دادگاه خانواده درخواست نماید. در این صورت اگر زوج مهریه را پرداخت نکند، تا زمانی که دادخواست تقسیط مهریه او از طرف قانون گذار بررسی شود، محکوم به حبس میشود.
پرداخت مهریه
پرداخت مهریه از سمت زوج به این صورت است که زوجه لیستی از مال و اموال زوج را فراهم کرده و برای وصول مهریه خود، به دادگاه خانواده ارائه میدهد. اما اگر تنها دارای زوج، یک خانه باشد که در آن ساکن است، امکان توقیف آن برای زوجه وجود ندارد و مهریه زوجه بر اساس گردش حساب بانکی زوج و موارد دیگر از سمت دادگاه خانواده، قسط بندی میشود.
نحوه دریافت مهریه از طریق دادگاه
دادگاه خانواده برای تقسیط مهریه از سوی زوج، جلسه ای با حضور زوجین و شاهدین آنها تشکیل داده و میزان مهریه ای که زوج باید در هر ماه به زوجه پرداخت نماید را مشخص میکند. عدم حضور زوجه در این جلسه از دادگاه خانواده، به ضرر او تمام میشود، زیرا با عدم حضور او، حکم دادگاه به نفع زوج صادر خواهد شد.
احراز حقوق زوجه در دادگاه
زوجه با حضور در دادگاه خانواده، از حق خود دفاع کرده و با گفتن حقایق و نشان دادن مدارک قانونی دال بر اینکه زوج دارای مال و داراییست، موجب میشود که قانون گذار، حکم را به نفع زوجه صادر نماید.
نحوه تقسیط مهریه
در مجموع اگر دادگاه خانواده با اعسار مهریه زوج موافقت نماید، زوج باید مهریه را به صورت قسطی به همسرش پرداخت نماید. البته با عدم پرداخت مهریه حتی با تقسیط، زوج برخلاف قانون عمل کرده و زوجه میتواند حکم جلب مهریه زوج را به علت پرداخت نکردن مهریه از دادگاه خانواده درخواست نماید.
اهمیت وکیل در دریافت مهریه
زوجه میتواند برای اجرا گذاشتن مهریه، یک وکیل مهریه متخصص اخذ نماید. زوجه با ارائه مدارکی نظیر اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه، کپی کارت ملی به وکیل پایه یک دادگستری و پرداخت حق الوکاله او، وکالت خود را به وکیل اعطا کند.
مقایسه روشهای دریافت مهریه
در این بخش، به مقایسه روشهای مختلف دریافت مهریه میپردازیم. هر روش دارای مزایا و معایب خود است و انتخاب روش مناسب به شرایط خاص هر پرونده بستگی دارد.
مقدمه
در زیر، یک جدول مقایسهای از روشهای مختلف دریافت مهریه ارائه میشود. این جدول به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید تصمیم بگیرید که کدام روش برای شما مناسبتر است.
روش | مزایا | معایب |
---|---|---|
اجرائیات ثبت | سریعتر و بدون نیاز به دادگاه | در صورت عدم وجود اموال با سند رسمی، غیرممکن است |
اقدام از طریق دادگاه خانواده | امکان دریافت مهریه حتی در صورت عدم وجود اموال با سند رسمی | زمانبر و ممکن است به طول انجامید |
نحوه اجرا گذاشتن مهریه | امکان بازداشت زوج در صورت عدم پرداخت مهریه | معمولاً به طول انجام میرسد و ممکن است به استرس بیشتر منجر شود |
نکات مهم در دریافت مهریه
در این بخش، به نکات مهمی که در دریافت مهریه باید به آنها توجه کرد، میپردازیم. این نکات به شما کمک میکنند تا در فرایند دریافت مهریه با کمترترین مشکل مواجه شوید.
اهمیت مدارک قانونی
در فرایند دریافت مهریه، ارائه مدارک قانونی به وکیل و دادگاه، بسیار مهم است. این مدارک شامل اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه، کپی کارت ملی و سایر مدارک مربوط به مال و اموال زوج میباشد.
نحوه انتخاب وکیل مهریه
اخذ وکیل مهریه برای زوجه به روند پرونده برای وصول مهریه، بسیار کارساز بوده و وکیل پایه یک دادگستری با تجربه و آگاه از تمام قوانین مهریه، به پیش برد پرونده کمک فراوانی خواهد کرد. بنابراین داشتن وکیل مهریه از سمت زوجه برای اجرا گذاشتن مهریه یا حکم جلب مهریه ضروری بوده و زوجه را از استرس و تنش موجود در دادگاه خانواده دور نگه میدارد.
اهمیت حضور در جلسات دادگاه
زوجه باید در جلسات دادگاه خانواده حاضر شود تا از حقوق خود دفاع کرده و با گفتن حقایق و نشان دادن مدارک قانونی دال بر اینکه زوج دارای مال و داراییست، موجب میشود که قانون گذار، حکم را به نفع زوجه صادر نماید.
نحوه تقسیط مهریه
در صورت عدم پرداخت مهریه حتی با تقسیط، زوج برخلاف قانون عمل کرده و زوجه میتواند حکم جلب مهریه زوج را به علت پرداخت نکردن مهریه از دادگاه خانواده درخواست نماید.
نکات پایانی و توصیهها
در این بخش، به نکات پایانی و توصیههایی که در فرایند دریافت مهریه باید به آنها توجه کرد، میپردازیم. این نکات به شما کمک میکنند تا در فرایند دریافت مهریه با کمترترین مشکل مواجه شوید.
اهمیت مشاوره با وکیل
زوجه باید قبل از شروع فرایند دریافت مهریه، با یک وکیل مهریه متخصص مشاوره کند تا از تمامی حقوق خود آگاه شود و بهتر بتواند از آنها دفاع کند.
نحوه ارائه مدارک قانونی
زوجه باید تمامی مدارک قانونی خود را به وکیل ارائه کند تا وکیل بتواند بهتر از حقوق زوجه دفاع کند و پرونده را به نحوه مناسب پیش ببرد.
اهمیت حضور در جلسات دادگاه
زوجه باید در جلسات دادگاه خانواده حاضر شود تا از حقوق خود دفاع کرده و با گفتن حقایق و نشان دادن مدارک قانونی دال بر اینکه زوج دارای مال و داراییست، موجب میشود که قانون گذار، حکم را به نفع زوجه صادر نماید.
در نهایت، برای دریافت مهریه بدون طلاق، از خدمات وکالت راه استفاده کنید. این شرکت با تیم متخصص و تجربه در زمینه حقوق خانواده، به شما در دریافت مهریه و دفاع از حقوق خود کمک میکند. با استفاده از خدمات وکالت راه، میتوانید با کمترترین استرس و در کوتاهترین زمان، به مهریه خود دست یابید.
سوالات متداول
زوجه میتواند از طریق اجرائیات ثبت یا از طریق دادگاه خانواده، مهریه خود را بدون طلاق دریافت کند. در روش اجرائیات ثبت، زوجه یا وکیل مهریه او، به دفترخانه ای که ازدواج او ثبت شده مراجعه و فرم مربوط به مطالبه مهریه را پر میکند. در روش دادگاه خانواده، زوجه درخواست خود مبنی بر وصول مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم میکند.
مهریه به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه دسته بندی شده است. مهریه عندالمطالبه به این صورت است که زوجه از زمان جاری شدن صیغه عقد نکاح، حق مطالبه آن را دارد. اما مهریه عندالاستطاعه به این صورت است که زوجه در هر زمانی حق مطالبه مهریه خود را ندارد و تنها در صورتی که زوج استطاعت مالی برای پرداخت مهریه داشته باشد، زوجه میتواند مهریه خود را از همسرش مطالبه نماید.
در این روش، زوجه باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و درخواست خود مبنی بر وصول مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم نماید. دادگاه خانواده جلسه ای با حضور زوجین و شاهدین آنها تشکیل داده و میزان مهریه ای که زوج باید در هر ماه به زوجه پرداخت نماید را مشخص میکند. زوجه باید در این جلسه حضور یابد تا از حق خود دفاع کند و با ارائه مدارک قانونی، حکم را به نفع خود جلب کند.
نیاز به مشاوره حقوقی دارید؟
تهران، میدان هفتم تیر - خیابان سلیمان خاطر - پلاک 51
نظرات کاربران
هنوز نظری برای این مطلب ثبت نشده است. اولین نفری باشید که نظر میدهد!