مستثنیات دین در پرداخت مهریه و حقوق زن

مستثنیات دین در پرداخت مهریه مفهوم و محدودیتها در این مقاله مستثنیات دین و اموالی که زن نمیتواند برای مهریه توقیف کند بررسی میشود

مستثنیات دین در پرداخت مهریه: یک بررسی کاملا حقوقی و شفاف

مستثنیات دین در پرداخت مهریه یک موضوع حساس و مهم در حقوق خانواده است. در این مقاله، به بررسی مفاهیم مستثنیات دین و مستثنیات دین در پرداخت مهریه می‌پردازیم. تا پایان این مقاله، با ما همراه باشید تا توضیح دهیم چه اموالی شامل مستثنیات دین هستند و زن از چه اموالی نمی تواند مهریه‌اش را بردارد.

مفهوم مستثنیات دین

مستثنیات دین به اموالی گفته می‌شود که از پرداخت بدهی مستثنی هستند. یعنی، اگر شخصی موظف به پرداخت مالی به شخص دیگر باشد، باید آن را بپردازد. در واقع، منظورمان از موظف، محکوم است. یعنی اگر شخصی محکوم به پرداخت مال یا وجه‌نقد می‌شود، بر طبق قانون و بسته به شرایط مختلف باید آن را پرداخت کند.

در صورتی که شخص بدهکار از پرداخت بدهی خود سرباز زند، شخص طلبکار می‌تواند از اموال شخصی ایشان برای پرداخت بدهی خود مطالبه کند. برای مثال، از خانه، ملک، ماشین و یا هر دارایی دیگر شخص بدهکار! ولی محدودیت‌هایی در پرداخت بدهی از اموال شخصی وجود دارد که به آن مستثنیات دین می‌گویند. برای مثال، از اموال یا دارایی‌هایی که گذران زندگی شخص یا اسباب معاش ایشان است نمی‌توان به عنوان بدهی استفاده کرد.

اموال مستثنی از پرداخت بدهی

اموال مستثنی از پرداخت بدهی به شرح زیر هستند:

  • منزلی که شخص در آن سکونت دارد.
  • اسباب و لوازم منزلی که برای امرار معاش ضروری هستند.
  • مبلغی که به عنوان اجاره به صاحب خانه پرداخت می‌شود.
  • اسباب و دستگاه‌هایی که برای کسب و کار شخص هستند.

باورهای اشتباه در پرداخت مهریه

یکی از باورهای اشتباه در پرداخت مهریه این است که مردم فکر می‌کنند تا زمانی که اقدامی برای طلاق انجام نداده‌اند، خانم نمی‌تواند درخواستی برای پرداخت مهریه داشته باشد. بهتر است بدانید، بسته به عندالمطالبه یا عندالاستطاعه بودن مهریه، خانم در هر زمان بعد از جاری شدن صیغه ازدواج می‌تواند مهریه‌اش را مطالبه کند.

سوالاتی که در این زمینه از ما می‌پرسند، شامل این است که اگر خیانتی صورت گرفته باشد یا اگر خانم به صورت شفاهی بگوید مهریه را نمی‌خواهد، آیا مهریه به ایشان تعلق می‌گیرد؟ باید بگوییم که بله! تحت هر شرایطی خانم می‌تواند خواستار مهریه باشد.

از باورهای غلط دیگر می‌توانیم به قانون 110 سکه اشاره کنیم. اینکه مهریه هر چقدر باید فقط 110 سکه آن قابل مطالبه است. ولی باید بگوییم که مهریه به هر تعدادی که باشد خانم می‌تواند مطالبه کند.

ترک منزل توسط خانم و تاثیر بر روی مهریه

بعضی از موکلان که در پروسه طلاق هستند فکر می‌کنند که خانمی که منزل را ترک کرده پس مهریه به ایشان تعلق نمی‌گیرد. ولی بهتر است بدانید اگر خانم بدون رضایت همسرش منزل را ترک کند، به دلیل عدم تمکین نفقه‌شان قطع می‌شود و مهریه به قوت خود باقی می‌ماند.

خانم هایی که درحال اقدام برای دریافت مهریه‌شان هستند فکر می‌کنند که منزلی که آقا سکونت دارد یا خودرویی که وسیله کار ایشان است را می‌توانند برای مهریه توقیف کنند. ولی باید بدانید که این موارد مستثنیات دین محسوب می‌شوند و قابل توقیف نیستند.

مشکلاتی که در پرداخت مهریه از جانب آقا وجود دارد

از زمان بعد از ازدواج، آقا موظف به پرداخت مهریه است. اگر مردی که بدهکار است و موظف به پرداخت مهریه می‌باشد در طی معاملات صوری اموال خود را به نام شخص دیگر بزند، این معامله باطل بوده و اموال قابل توقیف هستند.

یعنی آقا اگر توانایی پرداخت را داشته باشد و به قصد فرار از دین کارهایی انجام دهد، مجرم محسوب شده و حتی ممکن است به زندان محکوم شود.

یکی دیگر از مشکلات این است که زن از اموال دقیق مرد اطلاعی ندارد و وقتی قرار است که برای اجرا گذاشتن مهریه لیست اموال مرد را هم به دادگاه ارائه دهد، اموال دقیق را نمی‌داند.

در این مرحله باید خانم با در خواستی که به دادگاه می‌دهد خواستار استعلام اموال دقیق آقا باشد. که دادگاه با کارشناسی و بررسی حساب‌های بانکی و گردش‌های مالی آقا می‌تواند استعلام اموال را بگیرد.

بخشش مهریه در ازای حق طلاق

بخشش مهریه در ازای حق طلاق یک موضوع مهم در حقوق خانواده است. در این بخش، به بررسی این موضوع می‌پردازیم و توضیح می‌دهیم که چه شرایطی باید برای بخشش مهریه در ازای حق طلاق رعایت شود.

شرایط بخشش مهریه در ازای حق طلاق

شرایط بخشش مهریه در ازای حق طلاق به شرح زیر است:

  • بخشش مهریه باید به صورت رسمی و در حضور قاضی انجام شود.
  • خانم باید به صورت خودآگاه و بدون فشار بخشش مهریه را انجام دهد.
  • بخشش مهریه باید در صورت عدم تمکین نفقه انجام شود.

مستثنیات دین در پرداخت مهریه

از زمان جاری شدن صیغه ازدواج، مهریه حق خانم محسوب می‌شود و در هر زمان می‌تواند آن را مطالبه کند. ولی بهتر است بدانید که محدودیتی در پرداخت مهریه وجود دارد که به آن مستثنیات دین می‌گویند. به این معنا که خانم نمی‌تواند هر اموالی که آقا دارد را برای مهریه توقیف کند.

برای مثال، اگر مهریه خانم 124 سکه بهار آزادی باشد و آقا مالک دو دستگاه آپارتمان و دو خودرو به هر ارزشی باشد، خانم می‌تواند مهریه خود را اجرا بگذارد و یکی از آپارتمان‌ها و خودروهای آقا را برای مهریه‌اش توقیف کند.

اگر ارزش مهریه خانم بیشتر از یک خانه و ماشین باشد، خانم دیگر نمی‌تواند آن منزلی که آقا در آن سکونت دارد را توقیف کند و آن آپارتمان جزء مستثنیات دین محسوب می‌شود. ما به التفاوت، بسته به نظر قاضی و دادگاه قسط بندی می‌شود.

اموال مستثنی از توقیف برای مهریه

اموالی که جزء مستثنیات دین محسوب می‌شوند به شرح زیر هستند:

  • منزلی که آقا در آن سکونت دارد.
  • اسباب و لوازم منزلی که برای امرار معاش آقا ضروری هستند.
  • مبلغی که به عنوان اجاره به صاحب خانه پرداخت می‌شود.
  • اسباب و دستگاه‌هایی که برای کسب و کار آقا هستند.

توضیحات بیشتر در مورد مستثنیات دین

برای مثال، اگر آقا بیشتر از یک منزل داشته باشند، دو یا سه آپارتمان خانم می‌تواند همه آن‌ها را توقیف کند و آن منزلی که برای سکونت آقا است مستثنیات دین محسوب می‌شود.

اسباب و لوازم منزلی که برای امرار معاش آقا ضروری هستند را خانم نمی‌تواند توقیف کند. برای مثال، اگر آقا صاحب تاکسی باشد و کسب و کارش از آن طریق باشد، خانم نمی‌تواند آن را توقیف کند.

توضیحات بیشتر در مورد مستثنیات دین

در این بخش، به توضیح بیشتر در مورد مستثنیات دین می‌پردازیم و توضیح می‌دهیم که چه اموالی مستثنی از توقیف برای مهریه هستند.

مستثنیات دین در پرداخت مهریه

مستثنیات دین در پرداخت مهریه به اموالی گفته می‌شود که از توقیف برای پرداخت مهریه مستثنی هستند. برای مثال، منزلی که آقا در آن سکونت دارد، مستثنی از توقیف برای مهریه است.

اسباب و لوازم منزلی که برای امرار معاش آقا ضروری هستند، نیز مستثنی از توقیف برای مهریه هستند. برای مثال، اگر آقا صاحب تاکسی باشد و کسب و کارش از آن طریق باشد، خانم نمی‌تواند آن را توقیف کند.

مستثنیات دین در پرداخت مهریه: یک مقایسه

در این بخش، به مقایسه مستثنیات دین در پرداخت مهریه می‌پردازیم و توضیح می‌دهیم که چه اموالی مستثنی از توقیف برای مهریه هستند.

مقایسه مستثنیات دین در پرداخت مهریه
اموال مستثنی از توقیف توضیحات
منزلی که آقا در آن سکونت دارد بله اگر آقا بیشتر از یک منزل داشته باشد، خانم می‌تواند همه آن‌ها را توقیف کند.
اسباب و لوازم منزلی بله اگر این اموال برای امرار معاش آقا ضروری باشند، مستثنی از توقیف هستند.
مبلغی که به عنوان اجاره پرداخت می‌شود بله اگر توقیف این مبلغ موجب عسر و حرج شود، مستثنی از توقیف است.
اسباب و دستگاه‌هایی که برای کسب و کار آقا هستند بله اگر آقا کسب و کارش از این دستگاه‌ها انجام می‌دهد، مستثنی از توقیف هستند.

جمع‌بندی

پس خانم این حق را دارد که بعد از ازدواج هر زمانی که لازم بداند مهریه خود را وصول کند و آقا موظف به پرداخت آن است و اگر از وصول سر باز بزند، خانم می تواند درخواست توقیف اموال آقا را بکند.

اگر آقا فقط یک خانه داشته باشد، امکان توقیفش وجود ندارد. ولی اگر بیش از یک خانه داشته باشد و یا خودرویی داشته باشد که وسیله کارش محسوب نمی‌شود، خانم می‌تواند خانه‌های دوم به بعد و خودروی آقا را توقیف کند.

در صورتی هم که آقا هیچ اموالی به نامش نباشد، وصول مهریه خانم به صورت اقساطی انجام می‌شود. در مورد توقیف اموال هم فقط اموالی که سند تک برگ از طرف اداره ثبت دارند قابل توقیف است و اموال قولنامه‌ای قابلیت توقیف را ندارند.

برای دریافت خدمات حقوقی و مشاوره در زمینه مهریه و مستثنیات دین، می‌توانید به وکالت راه مراجعه کنید. این شرکت با تیم حقوقی متخصص، به شما در حل مشکلات حقوقی خود کمک می‌کند.

سوالات متداول

مستثنیات دین در پرداخت مهریه به اموالی گفته می‌شود که زن نمی‌تواند آن‌ها را برای دریافت مهریه توقیف کند. این اموال شامل منزل سکونت آقا، اسباب و لوازم منزل ضروری برای امرار معاش، مبلغ اجاره خانه در صورت ایجاد عسر و حرج، و اسباب و دستگاه‌های مورد نیاز برای کسب و کار آقا می‌شود.

زنان می‌توانند مهریه خود را در هر زمان بعد از جاری شدن صیغه ازدواج مطالبه کنند. این حق حتی در صورت خیانتی یا درخواست شفاهی برای عدم دریافت مهریه باقی می‌ماند. مهم است بدانید که مهریه به هر تعداد سکه باشد، زن می‌تواند آن را مطالبه کند.

اموالی که مستثنیات دین محسوب می‌شوند شامل منزل سکونت آقا، اسباب و لوازم منزل ضروری برای امرار معاش، مبلغ اجاره خانه در صورت ایجاد عسر و حرج، و اسباب و دستگاه‌های مورد نیاز برای کسب و کار آقا می‌شوند. این اموال نمی‌توانند برای دریافت مهریه توقیف شوند.

نیاز به مشاوره حقوقی دارید؟

تهران، میدان هفتم تیر - خیابان سلیمان خاطر - پلاک 51

نظرات کاربران

هنوز نظری برای این مطلب ثبت نشده است. اولین نفری باشید که نظر می‌دهد!

نظر خود را بنویسید

لطفا نام خود را با حروف فارسی وارد کنید.
ایمیل شما برای اطلاع‌رسانی از پاسخ استفاده می‌شود. (اختیاری)
شماره تماس شما به عنوان راه ارتباطی اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثال: 09123456789